Hvilken slags coaching er den rigtige for dig?

Større krav til dig, når du skal vælge en coach

Der findes efterhånden mange forskellige former for coaching med meget forskellige udgangspunkter. Det åbner op for en fantastisk mangfoldighed, men det stiller også større krav til dig, der står overfor at skulle vælge en coach eller måske endda en coaching uddannelse.

De krav – og hvordan du kan møde dem – vender jeg tilbage til om lidt, men først lige et kig i coachingens historiebog:
Coaching faget begyndte så småt at se dagens lys i Danmark i slutningen af 1990’erne. Dengang kom der nærmest en tsunami af coaches og coachuddannelser, der alle lovede guld og grønne skove. Coaching var på alles læber som det nye ”sort”.

Bagsiden af denne kæmpe bølge af interesse var, at mange begyndte at kalde sig coach – også uden måske helt at have baggrunden til at gøre det. Det betød, at der desværre var en del, der blev skuffede over enten udbyttet af deres coaching-timer eller af deres coachinguddannelse.

I dag har International Coach Federation (ICF) skabt en definition på, hvornår man kan kalde noget for coaching, læs mere her, men der kan stadig være stor forskel på de tilgange, der bruges i coachingen, og derfor er det vigtigt at undersøge markedet, inden du vælger en coach eller en coaching uddannelse.

Evidensbaseret coaching

Her hos GROW2 arbejder vi først og fremmest med evidensbaseret coaching, som er en af de nyere strømninger indenfor coaching. Det består af en paraply af teorier om humanistisk psykologi, pædagogik, filosofi, voksen læring og organisations teori. Men det handler ikke kun om at kunne teorierne, det handler også om at kunne bruge dem i praksis. Bevæge sig ind og ud af dem, og løbende udvælge den metode, der vil give det bedste resultat for coachee.
Eller som Martin Seligman fra Pennsylvania University udtrykker det, så handler det om at give coachingen en mere stabil ”ryggrad”.

Betyder det så, at evidensbaseret coaching nu er det eneste rigtige?
Nej, selvfølgelig ikke. Du skal naturligvis finde den coach og den coachinguddannelse, som passer bedst til dig og din måde at anskue verden på, men det er klart, at det stiller nye krav til din forberedelse, når du skal vælge en coach eller en coachinguddannelse.

Her er nogle spørgsmål du kan stille dig selv:

Når du skal vælge uddannelse:

  • Er din coachuddannelse akkrediteret? Hos hvem og hvad er det for en organisation.
  • Er dine undervisere selv certificeret ved samme organisation? Tjek det på organisationens hjemmeside.
  • Hvilken anden erfaring har dine undervisere?
  • Hvad er deres teoretiske fundament, uddannelser og erhvervserfaring?
  • Hvordan foregår undervisningen og hvad får du med i prisen?
  • Bliver du certificeret af de undervisere, du har haft, eller er der eksterne censorer på? Kan man dumpe?

Når du skal vælge en coach:

  • Er din coach ICF certificeret eller har de en anden certificering fra en anden organisation? Tjek det på organisationens hjemmeside.
  • Hvad er det for en metode og tilgang din coach benytter – er det reelt coaching?
  • Hvilken anden erfaring har din coach?
  • Hvad er din coachs teoretiske fundament, uddannelser og erhvervserfaring?
  • Hvordan foregår coachingen og hvad får du med i prisen?

Det er allerede blevet et meget langt nyhedsbrev, men alle de nye strømninger indenfor coaching er også et meget stort emne at skrive om, og vi kan slet ikke få det hele med i en enkelt mail.