Hold fast i de rigtige vaner – og blive en bedre leder og coach

Hold fast i de rigtige vaner – og bliv en bedre leder og coach

Hvornår er en vane god, og hvornår er den dårlig?
Der bliver talt rigtig meget om vaner og tit er fokus på, hvor svært det er at komme af med de dårlige af dem.

Men hvad med de gode vaner?
Det er så sjældent, vi taler om dem, og det er synd og skam. For lige som det kan være rigtig svært at slippe af med en dårlig vane, så kan det også være rigtig svært at holde fast i en god vane, som man egentlig gerne vil beholde.

Netop i disse dage, hvor sommerferien er ved at være slut for de fleste af os, er det ekstra vigtigt at have fokus på de gode vaner. Det er nemlig nu – lige nu – at du skal tage en beslutning om, hvilke af dine sommerferie vaner, du vil fortsætte med.

Hvorfor?
Fordi i løbet af en ferie kommer vi lidt væk fra det hele. Når der ikke er en hverdag, der skal passes og kalenderen ikke er fyldt op fra morgen til aften, så giver det mulighed for at tilegne sig nogle nye – og måske lidt sundere – vaner:

  • Det kan være at du har givet dig god tid om morgenen, ikke har været så meget på de sociale medier, ikke har tjekket e-mail hver time, eller måske har du fordybet dig i dine interesser og givet dig tid til at være dig.
  • Det kunne jo godt være, at nogle af disse ting ville være gode at trække med ind i hverdagen, og hvis det er tilfældet, så er det NU, du skal handle på det! Inden hverdagen og de gamle vaner igen tager over.

Så er der noget fra din ferie, du VIRKELIG rigtig godt kunne tænke dig at fortsætte med i din hverdag her efter ferien?
Hvis JA, så tænk over hvilken værdi, det vil give dig at få denne vane ind i din hverdag. Hvad skal der til, for at du husker vanen og holder fast i den – og hvad er din belønning for at gøre det?

Selv har jeg holdt en dejlig lang sommerferie, hvor jeg besluttede, at nogle af mine gode vaner skulle have meget mere plads og tid, end de ellers får i hverdagen – og det fik de. Jeg besluttede mig også for at være offline fra de sociale medier og fra min arbejds e-mail, hvilket viste sig at være en noget større udfordring, der faktisk krævede en meget bevidst opmærksomhed fra min side. Men det lykkedes.

Hvad er så forskellen på de to udfordringer, jeg gav mig selv i ferien?
Jo, den første var let, fordi det gav mig rigtig meget værdi. At bruge god tid på de ting, jeg godt kan lide at lave, når jeg har fri, gav mig en følelse af belønning for et meget travlt arbejdsår. Triggeren til at holde fast i min vane var skrevet i store neonbogstaver for mit indre blik: FERIE. Fordi det var ferie, var det et oplagt tidspunkt at give de gode ting mere plads.

Vane 2 var noget vanskeligere at arbejde med, fordi jeg hele tiden blev overfaldet af tanken om, at jeg måske gik glip af noget. At der var noget, jeg burde gøre eller nogen, jeg burde sige tillykke til på facebook. Men samtidig blev jeg ved med at sige til mig selv, at jeg netop IKKE ville gå glip af noget og at jeg jo havde ferie, og det derfor var legalt ikke at være til stede hele tiden. Det blev først en vane at være mindre ”på”, da jeg blev bevidst om disse ting.

Nu er ferien så forbi, og hvad så med vanerne?
Vane 2 holder jeg selvfølgelig ikke fast i nu efter ferien, men fordi jeg kunne mærke, hvor meget ro og frihed, det egentlig gav mig ikke at være online hele tiden, vil jeg gøre mere ud af at strukturere min online tid. Også mine sommervane med at bruge mere tid på de ting, jeg godt kan lide at lave i fritiden, vil jeg gerne holde fast i, selvom vanerne selvfølgelig skal tilpasses hverdagen.

Som du jo nok kan fornemme, når du har læst med hertil, så er vaner en meget kompleks størrelse. For vaner er ikke bare én ting.

Dine vaner er DIG – og de ligger i alt, hvad du gør.

I dine tanker, din adfærd, din kommunikation – både med dig selv og med andre. Ja, vanerne er faktisk din egen TV- kanal, hvor kun du har nøglen til redigeringsrummet. Problemet er bare, at det kan være ganske svært at redigere i vanerne, fordi dine vaner ofte er ubevidste og automatiske.
Det gælder også for dine medarbejdere, kollegaer, klienter og coaches.
Når man gerne vil ændre på sine vaner, så prøver de fleste som regel at gøre det ved at ændre på rutinen, altså på dét, vi gør. Men den forskning, som blandt andre Charles Duhigg har arbejdet med, viser, at arbejdet med vaner er langt mere komplekst end ”bare at gøre noget andet, end du plejer.” At ændre vaner kræver nemlig, at vi bliver bevidste om den ubevidste strategi, som får vanen til at udfolde sig.

Vores vaner påvirker os selv og vores omgivelser, og derfor påvirker det i høj grad også vores liv: Hvordan vi agerer sammen med kollegaerne, hvordan vi forholder os til forandringer, hvordan vi taler med hinanden, hvordan vi griber en ny opgave an osv. osv.

Som coach eller coachende leder er det derfor essentielt at kunne forstå vanens magt og indflydelse.

Er du blevet nysgerrig og vil du vide mere om vaner og hvordan du kan arbejde bevidst med dem, så kan du på GROW2s coachuddannelse lære om vaners struktur, hvordan du spotter vaner hos dig selv og andre, og selvfølgelig hvordan du arbejder med vaner.